Siden 1643...
Trudon er intet mindre enn den eldste produsenten av stearinlys i Frankrike, og deres historie går helt tilbake til 1643. Da åpnet Claude Trudon en butikk i Paris, hvor han solgte krydder og stearinlys. I årene som fulgte, kom han til å åpne en egen stearinlysfabrikk i Antony, syd for Paris.
Trudon var den eneste kongelige leverandøren
for stearinlys for det Franske Hoff.
Fra Antony til Versailles til Marseille
Stearinlys av høyeste kvalitet ble produsert og perfeksjonert, blant annet ved å utvikle måter å gjøre den ellers gulaktige bivoksen hvit, noe som var populært – både hos lokale kirker, og hos det franske hoff.
Et århundre senere kom Trudons etterkommer Jérôme Trudon til å levere de omhyggelig produserte stearinlysene til kongehuset som den eneste kongelige leverandøren for stearinlys for det Franske Hoff. Selv om lysene på den tiden var naturlig parfymert av bivoksen de brukte, men ikke per definisjon duftlys, bærer mange av Trudons duftlys referanser til det franske slottet og -kongefamilien, slik som Solis Rex (oppkalt etter Solkongen), eller Madeleine, som er dedikert til den beryktede fekteren og rytteren Madeleine de Maupin, som reiste fra Versailles til Marseille på hesteryggen. Du kan lese mer om historien bak disse lysene videre i dette brevet.
The Royal Wax Manufacture i Antony
Duftlys, et nyere kapittel
Selv om Trudons stearinlys har eksistert i mange hundre år, begynte duftlysproduksjonen deres først i 2007, under regi av Ramdane Touhami (som blant annet også har vært med å starte skjønnhetsuniverset Buly). Touhami gjennopplivet Trudons lange og tradisjonsrike historie gjennom de konseptuelt sterke og velkomponerte duftlysene, i tillegg til et fantastisk og gjennomtenkt visuelt univers. Lysene produseres fortsatt med tradisjonelle teknikker i Frankrike, selv om produksjonen er flyttet fra Antony til Normandie.
Trudon sine karakteristiske flaskegrønne glass er håndlagde i Toscana, og er inspirert av formen til klassiske Champagne-bøtter. Det gullfargede emblemet deres er inspirert av et relieff som er funnet i den gamle stearinlysfabrikken i Antony, som pleide å tilhøre Trudon-familien. Inngravert står det DEO REGIQUE LABORANT. De arbeider for Gud og Kongen. De – altså biene.
Noen ting ved Trudon er likevel endret. I dag bruker ikke lengre Trudon bivoks som base for lysene deres, men derimot vegetabilske sammensetninger som er spesielt tilpasset duften, og optimaliserer brenneforholdene. De har likevel ikke lagt bivoksen fullstendig på hylla: Duftlyset Cire er et eget lys, dedikert til duften av den opprinnelige stearinlysproduksjonen hos Trudon. Lyset dufter, med andre ord, av smeltet bivoks, nettopp slik det duftet på Trudons fabrikk i i Antony tilbake på 1700 og 1800-tallet.
Duftlysenes egne historier
Solis Rex
Ludvig XIV, kalt "Solkongen" var konge av Frankrike fra 1643 til 1715. Eksentrisk og majestetisk, som ungdom deltok han i en kongelig ballett der han dukket opp som solen. Han valgte dagsstjernen som sitt emblem fordi den gir liv til alle ting. Ludvig XIV symboliserer Frankrikes storhet. Han gjorde Frankrike til en militær, politisk og kulturell innflytelse. Han startet byggingen av det praktfulle slottet i Versailles, som ble residensen for kongene av Frankrike og deres domstoler fra og med 1682.
Inspirert av den forseggjorte parketten til Château de Versailles berømte speilhall, utstråler denne kongelige parfymen damper av voks, kandelaber og palass. Et overdådig spor av røkelse vever seg gjennom et billedvev av bartrær, kuttet med solstråler av sitrusfrukter.
Illustrasjon av Lawrence Mynott
Madeleine
Denne duften er inspirert av den utrolige historien til Madeleine de Maupin. Hun ble født i Versailles i 1670 og vokste opp med en svært streng far. Som 14-åring rømte hun på hesteryggen til Marseille med fektelæreren sin, som hun hadde giftet seg med i et arrangert ekteskap. På veien sydover levde de av å synge på kroer og holde fektemesser. Som 17-åring innledet Madeleine et forbudt forhold med en ung kvinne ved navn Charlotte, som etterhvert ble sendt i kloster av familien sin. Da kledde Madeleine seg ut som en nonne, tok med seg Charlotte, og dekket til rømningssporene deres ved å starte en brann. Hun ble deretter siktet for kidnapping og ildpåsettelse, og ble dømt til å brennes levende etter ikke å ha møtt opp i retten. Likevel ble Kong Louis XIV (Solis Rex!) overtalt – ikke bare til å benåde henne, men også la henne synge i Paris’ opera. Madeleine døde 38 år gammel, men historien hennes kommer til å eksistere videre i evig tid, i en symbiose mellom drøm og historisk virkelighet. Duftlyset som er oppkalt etter henne, skal dufte av hennes fryktløse ånd; Iris, jasmin og rose sammen med vetiver, lær og patchouli.
Illustrasjon av Lawrence Mynott
Josephine
Josephine Bonaparte var en lidenskapelig botaniker som kjøpte Rueil Malmaison-slottet i 1799 etter å ha blitt forført av det omkringliggende landskapet. Hun skapte en romantisk hage med blomstrende planter fra alle verdenskanter. Det var denne labyrinten av feminin sensitivitet inspirerte Cire Trudon til å skape denne duften.
Illustrasjon av Lawrence Mynott
Cire
Cire er en olfaktorisk representasjon av trudons historie, duften av bivoks og honning! Biene har alltid vært i hjertet av produksjonens historie, helt tilbake til 1600-tallet. DEO REGIQUE LABORANT står det som nevnt på relieffet som ble funnet i den gamle stearinlysfabrikken i Antony. De (altså biene) arbeider for Gud og Kongen. Dette relieffet ble utgangspunktet for det gullfargede emblemet som pryder produktene deres i dag. I 2019 startet Trudon sin støtte til Orne Dark Bee Conservatory. En del salget av dette duftlyset går til stiftelsen, og deres arbeid for å redde Orne Dark-bier.
Illustrasjon av Lawrence Mynott