Pudrede parfymer del 1: Iris

Myk, varm, sofistikert, diskret, kjølig og tidløs: Kjært barn, mange navn. Det er i hvert fall tilfellet med pudrede dufter, og ingen pudret ingrediens er bedre å innvie høsten med enn iris. Vi har skrevet om irisens (bokstavelig talt) pudrede historie, våre favoritter, og hvorfor irisens pudrede karakter nettopp er så tidløs, elegant og selvsikker.

 

 

En casual, nedtonet eleganse

En venn spurte meg om tips til parfyme. Hun ville ha noe som kjentes rent, ikke for feminint eller tungt, og kunne brukes til hverdags uten å verken bli kjedelig eller for mye. Delvis i kontekst av personen (tenk selvsikker, nedtonet, morsom, iført Gucci-loafers og sigger kun på bar etter kl 18), og delvis på grunn av beskrivelsen, var pudrede dufter det første og eneste jeg tenkte på. Fra en lettere, ren musk til en kjøligere, silke-aktig iris – eller til og med en friskere, renere appelsinblomst: Pudrede dufter er betegnelsen på en casual, nedtonet eleganse av den typen som ikke prøver så hardt, men bare er. Pudrede dufter er også en bred kategori, som innebærer alt fra rose- og mimosadufter og kjølige aldehyder til amber og musk. 

Men nå som høsten står på trappene, la oss begynne med irisen. Det er en duft som gir et snev av tykk ullgenser og elegant silkekjole på samme tid. Frederic Malle på sin side beskriver sin duft Iris Poudre som fløyels-aktig, og uansett hvilket tekstil du refererer til er det få noter som kjennes like åpenbart knyttet til klær som selve irisen. Samtidig, nå som dagene blir kaldere og jeg har begynt å spraye meg med Iris Palladium igjen, er det ingen duft som kjennes som en like god og lun duft av varm hud.

 

Bilde: Georgia O'Keeffe

 

Pudrede parfymers historie

Men før vi går nærmere inn på irisen, la oss begynne med begynnelsen og pudrede dufters opprinnelse. 

Noen kilder peker på at pudderet kom til vesten via Sørøst-Asia, hvor det blant annet ble brukt av Geishaer for å oppnå en karakteristisk, hvit hud – og etterlot seg i tillegg en distinkt duft. I vesten ble pudderet plukket opp av overklassen, hvor 1700-tallets bleke hud var et symbol på velstand, og mel ble brukt på både hud og parykker. Også mel var en eksklusiv vare, og det var ikke før en hungersnød inntraff at melet som pudder ble byttet ut med pulverisert ris. (Det nærmeste du kommer duften hos oss i dag er nok L'Eau de Papier fra Diptyque, som har noter av musk, dampen fra kokende ris og mimosa for å etterligne en romantisk forestilling av papiret.) Tilbake i tid begynte enkelte å blande inn tørket orris-rot i rismelet for å gjenskape melets pudrede duft. Da Katarina av Medici begynte å tilføre orris-rot til hudpleien sin, var ikke lengre duften bare et biprodukt av pudderet, men pudderet hadde blitt erstattet av sin egen duft.

Visste du forresten at Acqua di Santa Maria Novella er basert på duften som Katarina av Medici fikk de dominikanske munkene til produsere for henne i 1533? Da den kommende dronningen flyttet til Frankrike for å gifte seg med Henrik II tok hun med seg denne duften. Duften er frisk og aromatisk, og langt fra noe pudret, men likevel verdt å prøve (i sin noe moderniserte utgave, som finnes i butikk).

 

Hva lukter iris? Myk, kjølig og lun, med en vagt skinnende karakter – litt som denne stolen. Via @monbraee

Iris, orris, hva er forskjellen?

Når du leser om parfymer vil du oppleve at iris og orris dukker opp litt om hverandre. Dette er fordi duften av iris ikke kommer fra store buketter med blomster, men derimot fra iris-plantens egen orris-rot. Roten er stubb og ingefær-lignende (begge to er rhizomer, men dette lar jeg internett forklare bedre enn meg), og det er i roten du finner duften i høy konsentrasjon. Røttene gror under jorden i tre år før de er modne nok til å høstes og tørkes, en prosess som tar opp til to år. To tonn orris og to år senere sitter du til slutt igjen med 1kg orris absolute. Ikke rart irisen fortsatt forbindes med noe luksuriøst, men det lukter også helt vidunderlig.

 

 

Et sted å begynne

Med sin hudnære, matte og vagt kjølige karakteristikk kommer likevel irisen i mange varianter. Den finnes i en mer distinkt drakt i parfymer som Iris Poudre fra Frederic Malle, som er en fløyelsaktig hyllest til irisen. I Iris de Nuit fra Heeley finner du en mer naturnær tolkning, hvor iris er kombinert med angelika, fiol, gulrotfrø og sedertre. Den varmere og mer sødmefylte E.Q. Sur tes Lèvres fra D’Orsay er en sensuell og myk iris, og understreker mangfoldet av karakterer irisen opptrer i. Min utvalgte for høsten er som nevnt Iris Palladium Superclassique fra Les Eaux Primordiales. Den har en usannsynlig åpning av kardemomme, koriander og lavendel, hjertenotene er fiol og iris, og basen består av trenoter og vanilje. Den kjennes som en moderne klassiker, slik det uventede kombinert med det gammeldagse føles stilsikkert, interessant og veldig elegant.

 

Se irisduftene våre her.

Foto: via in_the_palace_agitato 

 

← Eldre Nyere →